cissiforsberg

Seattle, 1999-2013

Publicerad 2014-01-28 01:37:14 i Allmänt,

Sea var nog den finast hästen jag någonsin träffat. Hon var unik på alla sätt. Nu tänker ni nog på en annan typ av unik än mig för oftast brukar unik betyda någonting positivt. Sea var unik och speciell på sitt eget sätt. Hon var sur för det mesta, ville helst av allt vara ifred. Hon tyckte om att springa sålänge det inte satt någon på hennes rygg som försökte bestämma i vilket tempo. Inte ett enda träningspass kom jag undan från hennes bocksprång och krumelurer. Man skulle kunna tro att hon var en andalusier med alla sina olika typer av konster. Men det gick inte en dag då hon inte fick mig att le. Hon var så hård på utsidan men så mjuk på insidan. Har nog aldrig träffat en så personlig häst med så stort hjärta. Långt där inne fanns en helt underbar häst som bara hade blivit missförstådd.
 
Tyvärr så fick vi inte så mycket tid tillsammans då ridskolan bestämde sig för att sälja henne. Vi var påväg att köpa henne men pga olika orsaker så blev det inte så, det ångrar jag än idag.
 
Sea fortsatte sin resa neröver där hon hamnade hos en tjej som vi kan kalla "C", hon hann bara rida henne någon månad innan Sea fick problem med ryggen. Så hon fick åka tillbaka till hästhandlaren. Därifrån hamnade hon på Stall Via i Örebro. Vet inte hur länge hon stod där men nästa ägare, "N", köpte henne därifrån och har haft henne sen dess. "N" har tävlat dressyr med henne och hon hade tydligen lugnat ner sig mycket då hon fick stå i ett litet stall och vara prinsessan i centrum.
 
Nu har hon fått vandra vidare pga av en senskada. Jag kommer föralltid att sakna denna häst, trots att jag inte träffat henne på flera år så har det ändå någonstans funnits ett hopp om att träffa henne igen. Alla mina tankar går till "N".
 
Du kommer alltid att ha en stor plats i mitt hjärta Sea.
Hon hade bra handbroms när hon ville ;')
 

Barn överallt..

Publicerad 2014-01-25 02:40:33 i Allmänt,

..och det gör mig lite nere konstigt nog..

Förra året fick jag reda på att jag "lider" av PCO och Endometrios. Det är två "sjukdomar" som på olika sätt ställer till det i min livmoder och mina äggstockar. Jag har under flera år haft problem med magen med smärtor, blödningar osv. När jag i mars träffade Per så eskalerade det hela och jag blödde nästan varje dag. I hopp om att få svar på varför jag hade så fruktansvärt ont så vände jag mig till en läkare på jobbet (hc centrum där jag jobbade då). Kommer tillbaka dit senare.

Den första utredningen jag gjorde började med ett besök på akuten mitt i natten pga magsmärtor, där fick jag träffa jourhavande läkare (manlig) och göra min allra första gynundersökning, tror jag var 17år då. Han hittade något i den ena äggledaren som han trodde var en cysta. Har för övrigt, sedan dess, aldrig träffat en så försiktig läkare som gjort en gynundersökning.

Fick en remiss till kvinnokliniken för ytterligare en undersökning, där började min utredning. Som de flesta vet så kan ju en remiss ta ganska lång tid så innan jag fick remissen från läkaren på akuten så hann jag in och träffa en kvinnlig läkare på sjukhuset. Hon gjorde en gynundersökning där hon inte såg nånting konstigt. Hon tyckte att jag var lite underviktig men sa att med tanke på min mammas (hon var med) kroppsstorlek så var det inte så konstigt. Vi tog över 30blodprover och sen var det bara att vänta. Värktabletter hjälpte inte så jag fick stå ut med smärtan.

Sen kom remissen, fick träffa en läkare som direkt hoppade på mig om att jag var smal, som om jag inte visste de. Ska tilläggas att jag vara ett år tidigare(ca) gått upp från 39kg till 50kg på ca tre månader, vilket jag anser är en ganska bra förbättring men den dög inte för doktorn. Hon gjorde också en gynundersökning och hittade ingenting samt tog massa blodprover. Som svar på dessa prover fick jag "Dina prover ser normala ut men du är underviktig." Hon skrev inte exakt så men hennes diagnos var att jag var underviktig och någon fortsatt utredning behövdes inte. 

Några månader senare träffade jag en helt underbar läkare på skönsbergs vc, berättade om mina problem och han trodde att det kunde vara ibs, "IBS innebär att man har olika besvär som har att göra med mag-tarmkanalen. Namnet är en förkortning av den engelska benämningen irritable bowel syndrome. Det finns inte något bra namn för IBS på svenska, men funktionella tarmbesvär används ofta eftersom det finns en rubbning i hur man upplever att tarmen fungerar. Sjukdomen brukar även kallas kolon irritabile eller känslig tarm. Det är inte klarlagt varför man får sjukdomen.

IBS smittar inte och kan inte utvecklas till cancer eller något annat allvarligt. Sjukdomen är vanligare bland kvinnor och börjar oftast i 30- till 40-årsåldern.", och jag fick då kramplösande tabletter vid namn Papavarin Recip. Dom hjälpte i drygt ett år och jag kunde leva ett hyfsat smärtfritt liv.

Då kommer vi tillbaka till där jag började då allt eskalerade. Jag jobbade då på hc centrum och pratade mycket om detta med läkarna, dom trodde precis dom tidigare nämnda läkare att det var ibs men då en av dom ville utreda lite mer (tusen tack till dig M). Gjorde undersökningar dom återigen inte visade något, denna gång användes dock inte ultraljud som gjorts tidigare. Tog prover och allt såg bra ut.

Tog då saken i egna händer och lämnade sjukhus och vårdcentraler bakom mig. Hittade en privat klinik där en läkare specialiserad på att hjälpa kvinnor som har svårt att få barn mm. Beställde tid hos Torbjörn Fryklund i Härnösand och två veckor senare åkte jag och Per dit.

Berätta om min livs historia och gjorde efter de en gynundersökning igen, när Torbjörn berättade vad han såg så var det blandande känslor. Han såg att jag hade outvecklade ägg i båda äggstockarna, det positiva var att det fanns många. Sen såg han också en hinna på livmodern som orsakade smärtan och blödningarna.

Behandling : Hormonspiral samt p-piller.

Spiralen sattes in på mödravårdscentralen, värsta dagen i mitt liv hittills. Tänkte för någon sekund att några barn kommer jag aldrig föda.

Anledningen till att det gjorde så ont att sätta in spiralen var att det är väldigt ovanligt att man sätter in en sån innan man fött barn. Tro mig, jag har mött många som både höjt ögonbrynen och tappat hakan när jag berättat om diagnosen och behandlingen. När ni läser längre ner om PCO så kommer ni förstå varför många var chockade över mig diagnos då inga av "symptomen" stämmer in på mig.

Några veckor med smärtor och kraftiga blödningar senare så blev det ännu en undersökning, frågan då var om spiralen satt snett så jag fortfarande hade väldigt ont. Svaret blev nej. Smärtstillande, tabletter mot kraftig belöning och lågt blodvärde senare så blev ingenting bättre. Funderade på att ta ut den igen men tack och lov gjorde jag inte den för idag så verkar det fungera. Jag blöder fortfarande ibland och får tillbaka smärtorna men inte alls lika ofta som förut.

I all denna röra så är det enda som gör mig riktigt ledsen att jag kanske aldrig kommer få egna barn, vet att det finns massor av hjälp men ingen garanti på att det fungerar. Den dagen vi bestämmer oss för att skaffa barn så blir det till att äta hormoner och göra ultraljud för att boka in när vi ska ha sex. Om ens det kommer att fungera.

Det tar liksom bort spänningen i att plötsligt inse att mensen är sen eller att bli illamående på morgonen flera dagar i rad. Att inte kunna bli överraskad helt enkelt.

Sen stoppar det ju inte där såklart, jag löper större risk att drabbas för livmoderhalscancer, diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar.

Polycystiska ovarier (PCO)

Kvinnor kan ha utebliven ägglossning ett par gånger om året utan att det anses onormalt. Faktum är att man idag tror att de många kvinnor inte har ägglossning 12 gånger per år, utan bara kanske tio gånger.
Mensen är ju egentligen en biverkning av en ägglossning, ett obefruktat ägg som stöts ut tillsammans med livmoderslemhinna, men man kan ha en mens fastän man inte har haft ägglossning. I de fallen är det bara livmoderslemhinna och rester som kommer ut i form av mens. 

Men om man har väldigt oregelbunden mens, eller kanske helt utebliven mens, så kan man misstänka andra diagnoser. Den vanligaste av dessa är PCO.
Förkortningen PCO står för Polycystiska ovarier (även kallat Stein-Leventhals syndrom).
Det kommer från grekiskan där poly betyder många, kystis betyder blåsa och latin där ovarium betyder äggstock. Några kallar det ett funktionellt sjukdomstillstånd, andra ett syndrom.

PCO är en sjukdom/ett syndrom som berör äggstockarnas funkton. Det kan leda/leder till oregel-bunden eller utebliven ägglossning, förstorade äggstockar och många vätskefyllda blåsor (cystor) i äggstockarna. Ytterligare symptom kan vara oregelbundna, glesa eller uteblivna menstrautioner, ökad behåring och övervikt. Även halterna av testosteron (manligt könshormon) och östron (ett kvinnligt könshormon) är/kan vara förhöjda. Det mest framträdande sympto-met är dock utebliven ägglossning vilket är en av orsakerna till att PCO oftast upptäcks i sam-band med barnlöshetsutredningar.

PCO resutlterar i att folikelutvecklingen och ägglossningen hämmas och att hårväxten ökar hos ca 70 % av kvinnorna med sjukdomen. För 55% innebär PCO att menstrautionerna uteblir helt och för övriga blir den oregelbunden eller gles. Graden av övervikt varierar hos PCO-kvinnorna. Det förkommer även insulinresistens hos vissa PCO-kvinnor (av typen diabets 2).

PCO konstateras vanligen genom ett vaginalt ultraljud där man tydligt kan se om äggstockar-na har ett PCO-typiskt utseende. Finns det mer än 10 halvstora blåsor brukar man säga att kvinnan har PCO. Dessutom mäter man äggstockarna för att se om de är förstorade.
Nästa steg i utredningen är att genom blodprov se om kvinnan har förändrade hormonvärden, t.ex. förhöjda värden av testosteron eller östron. Dessutom mäter man progesteron värdet i blodet (omkring cykeldag 21-24) för att se om kvinnan haft ägglossning.

Många gynekologer vill även undersöka om det finns några blockeringar i äggledarna och livmodern innan vidare be-handling sätts in.
Kvinnor som p.g.a. PCO har utebliven eller gles ägglossning kan få behandling med hormons-timmulerande tabletter innehållande ämnet Klomifen (Clomivid och Pergotime). Dessa preparat ska hjälpa fram en ägglossning. Om ägglossningen ändå uteblir ökas dosen.
Det finns även hormonstimmulerande sprutor (Gonal-F) att tillgå om tabletterna inte skulle fungera. I sista hand kan man få hjälp med konstgjord befrukting (IVF eller ICSI).

Glädjande för alla kvinnor med PCO är att de är relativt lättstimmulerade. De flesta bli alltså gravida med mer eller mindre hjälp av hormoner eller liknande.
Vill man inte bli gravid behandlas man med gulkroppshormon som reglerar blödningarna (främst framkalla dem om de uteblir) för att på sikt undvika cancer i livmoderkroppen (risken för det kan öka om man inte har blödningar under en längre tid).

Endometrios 

Endometrios är en kronisk gynekologisk sjukdom som innebär att rester av livmoderslemhinnan vandrar ut i kroppen, i stället för att följa med menstruationsblodet ut genom slidan. Omkring 10 procent av alla kvinnor i fertil ålder uppskattas vara drabbade av endometrios. Endometrios är kroniskt, men uppkommer i skov.

Vecka 10 varje år är den internationella endometriosveckan då det anordnas föreläsningar.
Endometrios kallas tillståndet när hela livmoderslemhinnan inte lyckats stötas bort vid menstruationen, utan bitar av den vandrar till andra platser, vanligen i bukhålan, till exempel äggstockar eller bukhinnan. I sällsynta fall kan bitarna hamna i lungorna. Dessa bitar livmoderslemhinna kan bli inflammerade och bilda fibros, och i sällsynta fall stenos. Somliga är symtomfria, men det är vanligt med smärta före eller under menstruation (dysmenorré) eller samlag (dyspareuni), samt med ofrivillig barnlöshet.

Endometrios kan bero på "baklänges menstruation", då menstruationsblodet med slemhinnan åker uppåt äggledarna i stället för neråt livmoderhalsen. Om immunförsvaret är mindre aktivt kan då inflammation uppstå vid de bitar slemhinna som slutligen fastnat någonstans.[3]
Det finns en ärftlig faktor i uppkomsten. Besvären försvinner vid klimakteriet.[3]
Forskning visar att dioxiner kan ha ett samband med framkallande av endometrios.[4] Flera studier påvisar samband mellan endometrios och högre värden av dioxiner.


Symptom

Symptomen är flera och individuella, den allra vanligaste är extrem menstruationssmärta. Vissa kvinnor med svårare endometrios har ont hela tiden utan uppehåll, medan ett fåtal med en lindrigare variant inte har ont alls, utan sjukdomen upptäcks i samband med ett annat kirurgiskt ingrepp. Svårigheter att få barn förekommer, men omfattar ej alla kvinnor med endometrios, omkring 60% av alla kvinnor med endometrios har normal förmåga att bli gravida.
En vida spridd myt om sjukdomen är att den enbart drabbar vuxna kvinnor. Detta är helt felaktigt, även flickor i tonåren kan vara drabbade även om deras symptom ibland kan vara lindrigare på grund av att endometriosen inte hunnit få så stor utbredning.

En annan myt är att sjukdomen försvinner efter en graviditet. Detta sker inte heller, men vissa kvinnor upplever endometriosen som lite mindre besvärande efter att de fått barn.
Det är väldigt vanligt att endometriosdrabbade kvinnor söker hjälp för alla olika symptom de har utan att inse att de alla har ett sammanhang, och bland annat därför är det svårt att uppskatta antalet som är drabbade, det antas finnas ett stort mörkertal.

En del drabbade uppger även till exempel magproblem (liknande IBS) och smärtor vid urinering. 

Dessa symptom uppträder särskilt under menstruation och ofta även i samband med premenstruella besvär.

Symtom kan vara:
Mycket kraftig menstruationssmärta, smärta som för vissa kan förvärras i slutet av menstruationen
Menssmärtor även mellan menstruationer, som inte behöver vara i samband med ägglossning
Riklig menstruation, vissa drabbade kan blöda över en deciliter blod per menstruationstillfälle
Samlagssmärta
Smärta vid användning av tex. tampong
Smärta i korsryggen och ut i benen
Smärta när man kissar eller har avföring
Förstoppning och/eller diarré
Trötthet, utmattning
Feber
Infektionskänslighet
Ofrivillig barnlöshet
Depression

Man kan lida av endometrios även utan att ha ovanstående symtom, och man kan också ha någon eller några av symtomen och ha andra symtom som inte står här ovan. Man kan även ha dessa symtom utan att ha endometrios. Endometrios yttrar sig väldigt olika hos olika människor, och det är ofta orsaken till att det tar så lång tid att ställa diagnos- genomsnittstiden för korrekt diagnos ligger mellan 5-10 år.
Sjukdomen går i skov och har en tendens att återkomma och ge upphov till varierande smärttillstånd, trötthet samt subfertilitet/ infertilitet.

Smärta

Smärtan endometriosen medför är för de flesta endometriospatienter det mest besvärande symptomet på sjukdomen.
Smärtan behöver inte vara i proportion till utbredningen eller antalet endometrioscystor. Mikroskopiska cystor är ofta väldigt aktiva och producerar prostaglandiner (en substans som framkallar smärta), något som kan förklara de allvarliga symtomen som ofta hittas hos patienter med små cystor och liten utbredning av endometrios.

Har ni läst enda hit så har ni gjort det bra!

Barn är för mig självklart, längtar till den dagen då vi ska bli föräldrar och jag blir inte mindre sugen när jag ser alla runt omkring som ska få eller har fått smått :)

Natt nr 2 av 7..

Publicerad 2014-01-22 04:28:13 i Allmänt,

Igår när jag klev av nattpasset vid sju så var jag inte speciellt trött konstig nog, höll inte på köra av vägen en enda gång.. Men inatt däremot så finns det inget jag längtar så mycket efter som sängen!

Allt har flutit på bra, nattköringen gick smärtfritt och jag har förberett allt inför sista rycket före halv sju..vad ska jag nu hitta på?!

Imorgon kommer jag garanterat sova längre än till 14.30 för så här trött vill jag inte vara imorgon natt. Annars kommer morgondagen bestå av ett telefonsamtal till adressändring och fixa bilen. Jag står för det första och Per för det andra tack och lov :)

Nästa fredag flyttar vi hem till svallet igen, längtar samtidigt som jag gruvar mig för att lämna alla fina människor här..usch!

Per har för övrigt skadar knät, hände i helgen i andra matchen dom spelade så nu är han "min" på heltid ;) inte för att jag klagat över 1,5timmes träning två dagar i veckan men nu kan jag köra slut på honom hemma ist!

Snart är det alla hjärtans dag också, den blir nog som alla andra dagar iår. Lite sjukt att det snart är exakt ett år sedan jag låg nere i Sthlm och var nervös/förväntansfull. Den dagen kommer jag alltid att minnas, på gott och ont :)


Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela